Lakodalom sokféle van (gazdagabb, szegényebb, modern, hagyományos, kicsi, nagy) de a lakodalom milyensége (jó vagy gyenge), soha nem az előbb említett kritériumoktól függ. Pl. egy gazdag, vagy egy nagy lakodalom is lehet a vendégek számára hangulat szegényes, unalmas, hétköznapi, míg egy szegényebb, vagy kis lagzi is lehet fergeteges, örömteli, mulatságos, egekbe szökő hangulatú, felejthetetlen esemény. Magyarán szólva, nem teljesen pénzfüggő, hogy milyen minőségű ünneplést szervezünk szeretteinknek, hozzátartozóinknak, barátainknak. Tapasztalataim bizonyítják, hogy időnként a lakodalmak alul- vagy felülszervezettek, melyekben nem fordítottak kellő figyelmet a fontos eseményekre, de túlbonyolították azokat a részeket, melyekre nem is volt szükség.

Általában ha gazdag szülők szervezik a lakodalmat, velük szokott előfordulni az a hiba, midőn arra gondolnak, hogy pénzükért mindent a legjobban, a legpontosabban, a leggazdagabban, a legszervezettebben fognak kivitelezni. Nem kérnek tanácsot a témával kapcsolatos szakemberektől, hanem önkényesen, magukat túlbecsülve, magabiztosan intézkednek. Aztán amikor a végén azt látják, hogy nem volt jó a hangulat, mert pl. a vendégek a nagy menü választék ellenére alig fogyasztottak, vagy gyenge volt a zene a mulatsághoz, és esetleg unalmas volt a vőfély beszéde is, csodálkoznak, hogy hol rontották el. Ezen hibák elkerülése érdekében engedjék meg, hogy segítségükre lehessek, egy ilyen fontos esemény megszervezésében, és kiemelten szólhassak a vőfély szerepéről. Hadd kezdjem mindenekelőtt a pénz, mint szükséglettel. Érdemes tudni, hogy a pénz nélkülözhetetlen a mai ember életében, de önmagában még nem minden. Ezért nem elég az, ha valakinek sok pénze van, de nem képes azt ésszerűen felhasználni. Egy esküvő és a vele együtt járó lakodalmi mulatság minősége több ember munkájának az eredménye, ezért értenünk kell ezek kiválasztásához, ide nem elég a pénz. Azt, hogy az esküvők alkalmával az anyakönyvvezető, vagy a pap miképp fog beszélni, csak nagy utánajárással tudjuk előre megállapítani, de nem is ez határozza meg a lakodalom milyenségét. A mulatság hangulatában, az ételek, az italok, ezeknek a kiszolgálása, a zenészek, és nem utolsó sorban a vőfély kap fő szerepet. A videós milyensége is fontos, de az ő munkáját csak utólag tudjuk értékelni, ő nem kap szerepet a hangulat teremtésben. Tehát, hadd kezdjem az első fontos eseménnyel, az étkezéssel. Minden szervezőnek (legyen az az ifjú pár vagy szülő) az a vágya, hogy a vendégek pazar kiszolgálásban részesüljenek. Ez így is van rendjén, de tudnunk kell, hogy nem érdemes semmit túlzásba vinni. Nagyon fontos, hogy a menü ízletes, finom legyen, de nem érdemes a fogások számát - csak azért mert pénzünk van - megnövelni. Ha a kelleténél nagyobb a házunk, nem tudjuk belakni, ha az ételnél a szükségesnél több fogás van, az kárba vész, mert a vendégek nem tudják elfogyasztani. Az italfogyasztás nagyban befolyásolja a vendégek hangulatát, ezért oda kell figyelni, hogy miből mennyi áll a rendelkezésre. Általában a röviditalok és a sör a legmenőbb szeszesital, borból sokkal kisebb az igény. Tehát ezekből érdemes biztonságosan készülni, hiszen ha nem fogy el, utólag is sokáig felhasználható, de nagy égést jelent, ha nincs mivel a vendégeket kiszolgálni. De az sem mindegy, hogy az italokat a pincérek, milyen készséggel szolgálják fel, mert ha a vendégeknek állandóan kérni kell valamit (mert nem figyelik a pincérek a vendégek igényeit) az szintén hangulatrontó.

Ami a zenészeket illeti, ez is jelentős odafigyelést érdemel. Ne essünk abba a tévhitbe, hogy a hangulat a zenészek számával arányos! Egy nagy zenekar csak többe kerül, attól még nem biztos, hogy a kedvünkre zenélnek. Egy zenész is táncra kelthet mindenkit, míg a több tagú zenekar is játszhat számunkra nem megfelelő dalokat. Aztán jön a vőfély, akit nem is hívnak minden lakodalomba, mert úgy gondolják, hogy nélküle is lebonyolítható a lakodalom. Ezt általában azért gondolják így, mert vagy nem láttak még vőfélyt, és nélküle sem maradt el a mulatság, vagy láttak már néhányat, akik szinte - mondhatni - elrontották az egész ceremóniát. Tehát számukra nincs szükség vőfélyre. Nos, ezért szeretném kiemelten taglalni a vőfély szerepét. Nem kétséges, hogy jó vőfély kevés van, és itt hadd jelezzem néhány videós egyöntetű véleményét, hogy: "a vőfélyek 85-90 százaléka semmit nem ér." Ezért nem csodálkozom, hogy sokan nem kérnek a vőfélyekből, hiszen rossz a tapasztalat felőlük. Ez azonban nem azt jelenti, hogy nincs jó vőfély, csak mivel valóban kevés van, ezért a vőfély kiválasztása is hozzáértést igényel. Ez a képesség azonban kevés embernek adatott meg, mégis megpróbálnak vőfélyt választani. Én már megtanultam, hogy ha használt autót akarok venni, akkor egy autóhoz értő szakembert kell vinnem a kiválasztáshoz, mivel én nem értek hozzá, ezért biztos, hogy egyedül rosszul választok. A vőfély a lakodalom karmestere, a vendégek szórakoztatója, ezért nem mindegy miképp vezényel, és milyen szöveggel áll a vendégek kiszolgálására. Ha egy vőfély szövege unalmas, tartalom nélküli, akkor a vendégek ellenszenvét váltja ki, ami bizonyítja a rossz választást és utólag ez már nem javítható. Tehát egy vőfély kiválasztásnál nem azt érdemes nézni, hogy a kalapján hány szalag lóg alá vagy mekkora a termete, netán hány éves, hanem elsősorban milyen színvonalú a verses repertoárja, ami legyen fenn a saját honlapján. Aztán érdemes szóba állni vele és kikérdezni a lakodalom levezetéséről: kikérő, búcsúztatók, szórakoztatás menetéről, beszédei gyakoriságáról. Aki azzal kezdi, hogy mennyibe kerül, az arról tanúskodik, hogy az érdeklődő tapasztalatlan és csak egy szempontot képes figyelembe venni, hogy mennyibe kerül. Érdemes szem előtt tartani, hogy az olcsó vőfély nem véletlenül olcsó, de a drága sem feltétlenül jó. Ha rossz vőfélyt választunk, a kevés pénzt is kidobtuk az ablakon, sőt elrontottuk a lakodalmunk hangulatát.

Tehát, még egyszer összefoglalva, mire kell feltétlenül odafigyelnünk. Lakodalmunkat olyan helyre szervezzük meg, ahol kényelmesen eltölthetjük az estét, van hely táncolni, nyáron előnyös kint fedél alatt, esetleg sátorban tartani, mert a meleg miatt a vendégek állandóan a kintlétet igénylik. Mielőtt lefoglalnánk egy éttermet, vendéglőt, egyszer érdemes spontán ott vacsorázni, és megtapasztalni, hogy milyen az étel és a kiszolgálás. Ha elégedettek vagyunk, akkor válasszuk csak ki azt! A sok fogás értelmetlen kiadás, úgy sem fogják elfogyasztani. A zene többnyire sosem élő, még ha azt ígérik is, de nem is az a fontos, ma már nincs különbség a kettő között. Ne feltétlenül ragaszkodjunk a sok tagú zenekarhoz, azt azonban határozzuk meg, hogy milyen zenét szeretnénk tőlük hallani. A vőfélyt, aki a vőlegény búcsúztatásától, a kikérőn keresztül minden eseményen jelen van, éjfél utáni minden program befejezéséig, nagyon jól válasszuk meg. A legtöbb vőfély képessége csak addig tart, amíg eladja magát. Ezt tanulta jól meg, számára ez a legfontosabb. Ne essünk csapdába, csak azért mert nem értünk hozzá.

Végül röviden egy másik, általában örömanyák által elkövetett hibára is felhívnám a figyelmet, hisz ők hajlamosak a túlszervezés ezen formájára. Tévesen cselekszik, aki úgy gondolja, hogy az egész lakodalmi szertartás mulatós részének eseményeit, percre pontosan kell meghatározni és betartatni. Ez nemcsak lehetetlenség, hanem határozott hangulatrontó is, hiszen a vendégek részben kötetlen szórakozásra vágynak, és a szórakozást (táncot, éneklést) nem illik megszakítani csak azért, mert a papíron épp más van előírva. Ha valami plusz kérésünk van (felszólalás, tánc bemutatás, vendégszereplés, stb.) azt a vőféllyel kell megbeszélni, az ő feladata, hogy minden jól sikerüljön, az est folyamán tehermentesítse az ünnepelteket és az ünneplő szülőket a feladatok megoldásától. Tehát a vőféllyel érdemes előre egyeztetni minden kérésünket, és egy jó vőfély mindenre talál megfelelő, jó megoldást.

Tehát Kedves Érdeklődő, a lakodalom megszervezése nem egyszerű dolog, ezért érdemes körültekintően odafigyelni, mert egy olyan ünnepi eseményről döntünk, amely nem megismételhető, ezért a rossz választások eredménye, emlékünkben örökre megmarad.

Az oldalt készítette és fenntartjaMa 3, összesen 104428 látogató, legutóbb 02:50:04 órakor.